Pentru Haiduci!




vineri, 20 februarie 2009

O expozitie autentica (Articol)

Expozitia zonala de cabaline Hodosa, editia a V-a, 2008


Calare, am ajuns la o noua destinatie, cu speranta sub noi, curajul ne-a pornit de acasa cu o zi mai devreme, urmand sa poposim in interiorul expozitiei pana a doua zi dimineata. Nestiind ce ne astepta am petrecut majoritatea noptii dand cu presupusul la adresa participantilor, juriului si normal la posibilitatea obtinerii unui premiu.
Desi am plcat de acasa doar pt ca expozitia oferea posibilitatea unei calatorii de aproximativ 40 de km calare, tot nu putem spune ca nu eram entuziasmati de idea aflari parerilor unor profesionisti despre caii nostrii.

Locurile spre care ne indreptam sunt invizibile pentru ochii cetateanului de rand, ele apartin timpurilor ce se pierd in negura vremilor, piata din interiorul satului fiind insa cordonul cu care Hodosa sa legat de sangele tarii. Este insa nevoie de ceva nou, construit pe vechile temelii ale fostului oras targ, o poarta spre viitor prin care sa se treaca in prezent…
Legendele sunt cele care au concretizat marea admiratie a omului fata de cal, virtutiile sale cele mai de pret nu au putut fi neobservate, mandria, eleganta, viteza, forta, gratia si curajul sau impresionand chiar si pe cel indiferent.
Astfel a ajuns expozitia de la Hodosa un eveniment rar intalnit in partea noastra de tara. Oamenii din toate satele invecinate se strang aici pentru a schimba pareri si cunostinete despre cabaline si pt a-si etala minunatiile mult pretuite care le fac viata mai usoara zi de zi. Si totusi, nu este o “adunare” ca oricare alta, in interiorul ei te simti ca in familie, esti ajutat si apreciat pt iubirea fata de aceste animale.
Premiile si diplomele sunt o dovada a aprecierii organizatorilor, si prezenta a celor 69 de cai si 20 de ponei o dovada a necesitatii acestui eveniment, care va ramane cu siguranta o traditie demna de continuat.
Toata lumea multumita, laude primate, am avut ocazia prin intermediul acestei expozitii, sa cunosc o alta parte a artei cabaline, o parte pe care nu am crezut ca voi ajunge sa o descopar, si indemn pe oricine are ocazia sa poposeasca la targurile si festuvalele organizate de micile sate autentice romanesti, sa o faca. MERITA!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu