Pentru Haiduci!




vineri, 20 februarie 2009

Femeia si calul (Articol Calul Magazin)

"Se atrag pentru ca se aseamana... Ambii poarta povara himerelor si videle barbatilor. Ambii sunt dintotdeauna prada ravnita, mascata, a orgoliului barbatului: calul care este pentru barbat un mandru simulacru al nobletei invincibile, femeia un idol dorit in matasuri si aurituri. Ambii, folositi pentru a reprezenta sau a parea, cad in dizgratie cand timpul implacabil le altereaza frumusetea. Calul si femeia se cauta si se accepta in orice sitiatie. "El" stie ca doar cu "ea" poate sa nu fie ce mai bun, pentru ca ea stie sa aline durerearazboinicului ranit cu aceeasi caldura cu care il primeste pe cel victorios. Atat unul cat si celalalt stiu sa se supuna, refuzand tirania."
Putin impresionata de aspectul fizic ea stie sa privilegieze sentimentele si sa indrageasca la fel de mult calul mai putin aratos, bolnav sau batran. Femeia il accepta pe cal asa cum este el, cu inevitabilele slabiciunisi evidentele decalaje intre vis si realitate. In schimb, calul recunoscator ii daruieste tandretea si increderea lui. Sa speram ca barbatii vor inceta intr-o zi sa antreneze calul in cursa lor spre putere si soare, caci acesta le va arde aripile fictive, crutand nevinovatia calului. Atunci barbatul ranit va vedea cum calul se va indrepta spre femeia care il va primi, eterna, cu picioarele pe pamant, jurandu-i ca nu ii va cere niciodata sa zboare. Si cine stie daca barbatul spasit nu va dorii intr-o buna zi sa se reconcilieze cu femeia, care Ea, il va ajuta sa asculte in sfarsit ce vrea calul... Iar daca va avea curajul sa suporte povara rusinii, barbatul le va cere iertare amandurora. El va lua mana femeii si o va pune impreuna cu al lui, inttr-un gest de impacare pe crupa calului...(Maria Francchini "Eros & Hippos")
Atata timp cat calul a fost folosit ca unealta de productie, instrument de dominare sau simbol al puterii, barbatii l-au folosit din plin, Pana la Al Doilea Razboi Mondial lumea calului era aproape in exclusivitate o lume a barbatilor. Dupa ce barbatii au abandonat acest univers, dezinteresandu-se de soarta lui in favoarea cailor putere, femeile l-au preluat. Se estimeaza ca 80% din cei care fac lumea ecvestra de astazi (Franta) sunt femei, de toate varstele si de toate nivelele. nici un sector hipic, nici o activitate ecvestra nu scapa acestei colonizari: ingrijitorii sunt din ce in ce mai multi ingrijitoare (nn. din fericire in alte parti si din nefericire nu la noi), monitorii(oare) sau antrnorii(oare), ca si presedintii de organisme ecvestre (FFE, Hergheliile Nationale, Franta).(...)
Consecinta fenomenului este ca statutul calului se modifica , el devenind, incet dar sigur, un animal de companie. Se schimba de asemenea imaginea lui in opinia oamenilor. Daca in mainile barbatilor calul este mai curand un animal "de dreapta", in mainile femeilor si ca urmare a democratizarii sportului cu calul, acesta este un animal "de stanga", mai social si mai abordabil. Au aparut ocupatii noi legate de turism, terapie, spectacol, presa si literatura ecvestra, studii si practici etologice in care prolifereaza nume si ca atare amprenta femeii. Parafrazandu-l pe Buffon, A Jarry afirma ca "cea mai nobila cucerire a calului este femeia". Un sport publicitar contemporan pledeaza pentru " un gram de balndete intr-o lume de brute". E ceea ce ne-a adus feminizarea lumii calului. Faptul de a iubii sau de a te ocupa astazi de cai nu mai are o conotatie macho sau de snobism, e mai degraba chic pentru unii sau o cauza demn de imbratisat pentru altii. (Jean-Louis Gouraud "Femmes du Cheval")

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu