Pentru Haiduci!




marți, 3 martie 2009

Primul pas...(Analizati)

Analizati toate aspectele inainte de a face "Primul pas", adica inainte sa va achizitionati un cal:
1.Aveti adapost adecvat? (atat pentru iarna cat si pentru vara!!!)
2.Aveti resurse de mancare adecvata?
3.Aveti resurse financiare in caz de accident sau imbolnavire?
4.Aveti echipament adecvat?(atat pt cal cat si pt dumneavoastra?
5.AVETI TIMP??? (un cal traieste in medie 25-30 de ani si este un animal care necesita mult timo si antrenament!!!)

Un cal = Responsabilitate (si chiar daca vrem sa recunoastem sau nu destul de multe resurse financiare, pe care eu o sa le despic bucata cu bucata in continuarea blogului...)

1. Un spatiu adecvat inseamna un adapost:
-pentru iarna, cu apa curenta, scurgere si izolat de elementele exterioare. Unde normal sa fie un ingrijitor care sa dea de mancare, apa si sa se ingrijeasca de sanatatea si curatenia calului.
-pentru vara exista mai multe variante, calul poate fi tinut atat in boxa cat si afara pe pasune cu conditia sa aiba un adopost pentru zilele ploioase si friguroase.

2.Resursele de mancare se refera la faptul ca desii un cal poate traii doar cu iarba vara si fan iarna, pentru a avea un animal sanatos si in forma el trebuie sa primeasca si unele suplimente care sa ajute la mentinerea conditiei fizice.( ex. orz, ovaz, secara, porumb, grau...etc.)

3.Sunt diferite boli care afecteaza caii, de la colica la accidente in timpul antrenamentului si de aceea trebuie sa fim pregatiti!!!

4.Subiectul echipamentului il voi dezbate pe larg intr-o alta postare pe blog deoarece mi se pare un subiect sensibil si care poate fi luat din mai multe puncte de vedere, In orice caz un echipament complet pt cal si calaret atat in stilul Englez cat si sin stilul Western este destul de costisitor, si daca nu este intretinut se distruge foarte repede, asa ca aviz amatorilor !!! :P

si 5. TIMP: lucrul care dupa mine este cel mai important!!!
Daca aveti cal in grajd, acesta trebuie tesalat de prefrinta zilnic pentru a-i mentine blana sanatoasa si lucioasa, el trebuie sa aiba un spatiu ingradit unde sa fie lasat liber in fiecare zi in cazul in care nu este calarit in acea zi. Si nu in ultimul rand sa nu uitam ca, caii sunt animale sociale si carora nu le place sa traiasca singuri, si deci ar trebui sa aveti si companie pentru el in cazul in care nu interactionati cu el zilnic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu