Pentru Haiduci!




sâmbătă, 21 martie 2009

Trec (sportul calaretului de exterior, adica pentru haiduci :P) (Din Calul Magazin)

Aflat la frontiera, uneori framântata, dintre competitiile ecvestre clasice si turismul ecvestru, TREC-ul (Techniques de Randonnee Equestre de Competition) ar putea fi chiar puntea de legatura dintre acestea doua. Trec-ul este un sport care se adreseaza în special calaretilor de exterior si consta din patru probe destinate sa evalueze cuplul cal-calaret.


Doua probe sunt inspirate din dificultatile întâlnite în turismul ecvestru:

1.Parcurs de orientare si regularitate-POR
Solicita cunostinte temeinice de topografie precum si o buna cunoastere a gestiunii efortului calului. Cu 20 de minute înaintea plecarii în proba, fiecare calaret descopera si transpune pe harta sa un itinerariu de 12 la 50 de km, în functie de nivelul competitiei. Aces­ta trebuie respectat riguros. Punc­te de control sunt distribuite pe toata lungimea parcursului. La fiecare punct control si la plecare este indicata viteza medie impusa pentru etapa care urmeaza.

2. Parcurs în teren variat-PTV
Este compus din 12 pana la 18 difi­cultati în functie de nivel. Obs­ta­co­le naturale sau simulate, trebuie abor­date cu calm si în deplina securitate. Mai mult decat performanta, efica­citatea, abordarea si stilul cu­plu­lui sunt notate. Dificultatile sunt înlantuite, alternând sarituri în viteza cu pasaje tehnice care solicita calm si mi­nu­tiozitate. Unele obstacole se abor­dea­za cu calul la mâna, aceasta fiind o parti­cu­laritate a acestui sport.

Alte doua probe testeaza tehnica si cunostintele evestre:

3. Prezentarea cuplului cal-calaret
Urmareste sa verifice tinuta si har­nasamentul cuplului, care trebuie sa fie adaptate si întretinute pentru distante lungi, protejând calul si calaretul. 5 minute sunt alocate fie­ca­rui calaret pentru a prezenta echi­pa­mentul si pentru a-si argumenta ale­gerea. Concurentul trebuie sa aiba de asemenea în coburi tot ceea ce are nevoie la drum lung: o trusa de prim ajutor uman si veterinar, o mini trusa de potcovarie, o lampa de buzunar si ma­terial reflectorizant pentru semna­lizare pe timp de noapte.

4. Gestiunea alurilor
Solicita tehnica ecvestra a ca­la­re­tu­lui si dresajul calului.
Calaretul trebuie sa parcurga un culoar de 100 sau 150 m lungime si 1.50 m latime, la dus în galopul cel mai lent posibil, iar la intoarcere în pasul cel mai rapid posibil, fara rupturi de ritm si fara sa iasa din culoar.

Acest sport a fost creat de calareti de exterior pentru calareti de exterior. Prin caracterul sau accesibil si prin deschiderea pe care o ofera catre sportul calare, indiferent de vârsta sau pregatire, TREC-ul ofera de la început cadrul pentru formarea de buni calareti într-o atmosfera conviviala.
Intentia Comitetului National de Turism Ecvestru (CNTE) alaturi de Federatia Ecvestra Româna (FER) este de a crea premizele organizarii acestei competitii si pe plan national.

CNTE a semnat un protocol de colaborare cu Federatia Ecvestra Franceza (FEF) pentru un program de formare de calareti si pentru crearea unui sistem de formare la nivelul standardelor europene în domeniul calariei de exterior. Stau la dispozitia oricui este interesat sa afle mai multe detalii despre acest sport si despre stadiul în care ne aflam cu lansarea acestui nou sport în România, la adresa de mail mugurpop@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu