Pentru Haiduci!




joi, 26 martie 2009

Lagarul de la Homorod :(

(DACA SI ASTA ARATA A CAL, CE SA MAI ZIC SI LIPITAN)
Probabil ca ati vazut stirile de la tv despre noua descoperire macabra din lumea animalelor romanesti.... Daca da sau daca nu, va spun eu pe scurt, in comuna Homorod de langa BRASOV!!! exista o herghelie, care nu stiu dc mai poarta numele acesta, unde caii care acum cativa ani valorau mii de euro acum sunt scheleti ambulanti asteptandu-si ultima suflare care ii va duce spre o lume mai buna decat au fost unii instare sa le ofere....Nu debitez mai mult pe tema asta ca a fost deja mestecata destul si nu vreau sa devin "Acces indirect"
Dar ...totusi cu ce nu ma pot impaca eu este...Dc Doamne iartama ii mai tin? ce nu ii vand la badea Gheorghe sau la lelea Floare sau la ...ce stiu eu oameni ca mine, la alte herghelii, nu stiu, zic si eu. Daca tot nu le trebuie si nu ii intereseaza bunastarea lor, ce rost au? Bani nu imi imaginez ca pot sa scoata de pe spatele lor, si atunci? nici macar de abator nu sunt buni.
TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL!!!!
Aveti vreo solutie? ce putem face?

Folowup:
Cumparata cu 51 de cai in 2007- au murit 11 pana in prezent
Si acum se mai si banuieste ca au anemie infectioasa, ca doar trebe un motiv ca sa ii treaca in somnul de veci, nu?

sâmbătă, 21 martie 2009

Poze de la o expozitie nonconformista (Hodosha)


:P

Trec (sportul calaretului de exterior, adica pentru haiduci :P) (Din Calul Magazin)

Aflat la frontiera, uneori framântata, dintre competitiile ecvestre clasice si turismul ecvestru, TREC-ul (Techniques de Randonnee Equestre de Competition) ar putea fi chiar puntea de legatura dintre acestea doua. Trec-ul este un sport care se adreseaza în special calaretilor de exterior si consta din patru probe destinate sa evalueze cuplul cal-calaret.


Doua probe sunt inspirate din dificultatile întâlnite în turismul ecvestru:

1.Parcurs de orientare si regularitate-POR
Solicita cunostinte temeinice de topografie precum si o buna cunoastere a gestiunii efortului calului. Cu 20 de minute înaintea plecarii în proba, fiecare calaret descopera si transpune pe harta sa un itinerariu de 12 la 50 de km, în functie de nivelul competitiei. Aces­ta trebuie respectat riguros. Punc­te de control sunt distribuite pe toata lungimea parcursului. La fiecare punct control si la plecare este indicata viteza medie impusa pentru etapa care urmeaza.

2. Parcurs în teren variat-PTV
Este compus din 12 pana la 18 difi­cultati în functie de nivel. Obs­ta­co­le naturale sau simulate, trebuie abor­date cu calm si în deplina securitate. Mai mult decat performanta, efica­citatea, abordarea si stilul cu­plu­lui sunt notate. Dificultatile sunt înlantuite, alternând sarituri în viteza cu pasaje tehnice care solicita calm si mi­nu­tiozitate. Unele obstacole se abor­dea­za cu calul la mâna, aceasta fiind o parti­cu­laritate a acestui sport.

Alte doua probe testeaza tehnica si cunostintele evestre:

3. Prezentarea cuplului cal-calaret
Urmareste sa verifice tinuta si har­nasamentul cuplului, care trebuie sa fie adaptate si întretinute pentru distante lungi, protejând calul si calaretul. 5 minute sunt alocate fie­ca­rui calaret pentru a prezenta echi­pa­mentul si pentru a-si argumenta ale­gerea. Concurentul trebuie sa aiba de asemenea în coburi tot ceea ce are nevoie la drum lung: o trusa de prim ajutor uman si veterinar, o mini trusa de potcovarie, o lampa de buzunar si ma­terial reflectorizant pentru semna­lizare pe timp de noapte.

4. Gestiunea alurilor
Solicita tehnica ecvestra a ca­la­re­tu­lui si dresajul calului.
Calaretul trebuie sa parcurga un culoar de 100 sau 150 m lungime si 1.50 m latime, la dus în galopul cel mai lent posibil, iar la intoarcere în pasul cel mai rapid posibil, fara rupturi de ritm si fara sa iasa din culoar.

Acest sport a fost creat de calareti de exterior pentru calareti de exterior. Prin caracterul sau accesibil si prin deschiderea pe care o ofera catre sportul calare, indiferent de vârsta sau pregatire, TREC-ul ofera de la început cadrul pentru formarea de buni calareti într-o atmosfera conviviala.
Intentia Comitetului National de Turism Ecvestru (CNTE) alaturi de Federatia Ecvestra Româna (FER) este de a crea premizele organizarii acestei competitii si pe plan national.

CNTE a semnat un protocol de colaborare cu Federatia Ecvestra Franceza (FEF) pentru un program de formare de calareti si pentru crearea unui sistem de formare la nivelul standardelor europene în domeniul calariei de exterior. Stau la dispozitia oricui este interesat sa afle mai multe detalii despre acest sport si despre stadiul în care ne aflam cu lansarea acestui nou sport în România, la adresa de mail mugurpop@yahoo.com

marți, 3 martie 2009

Primul pas...(Analizati)

Analizati toate aspectele inainte de a face "Primul pas", adica inainte sa va achizitionati un cal:
1.Aveti adapost adecvat? (atat pentru iarna cat si pentru vara!!!)
2.Aveti resurse de mancare adecvata?
3.Aveti resurse financiare in caz de accident sau imbolnavire?
4.Aveti echipament adecvat?(atat pt cal cat si pt dumneavoastra?
5.AVETI TIMP??? (un cal traieste in medie 25-30 de ani si este un animal care necesita mult timo si antrenament!!!)

Un cal = Responsabilitate (si chiar daca vrem sa recunoastem sau nu destul de multe resurse financiare, pe care eu o sa le despic bucata cu bucata in continuarea blogului...)

1. Un spatiu adecvat inseamna un adapost:
-pentru iarna, cu apa curenta, scurgere si izolat de elementele exterioare. Unde normal sa fie un ingrijitor care sa dea de mancare, apa si sa se ingrijeasca de sanatatea si curatenia calului.
-pentru vara exista mai multe variante, calul poate fi tinut atat in boxa cat si afara pe pasune cu conditia sa aiba un adopost pentru zilele ploioase si friguroase.

2.Resursele de mancare se refera la faptul ca desii un cal poate traii doar cu iarba vara si fan iarna, pentru a avea un animal sanatos si in forma el trebuie sa primeasca si unele suplimente care sa ajute la mentinerea conditiei fizice.( ex. orz, ovaz, secara, porumb, grau...etc.)

3.Sunt diferite boli care afecteaza caii, de la colica la accidente in timpul antrenamentului si de aceea trebuie sa fim pregatiti!!!

4.Subiectul echipamentului il voi dezbate pe larg intr-o alta postare pe blog deoarece mi se pare un subiect sensibil si care poate fi luat din mai multe puncte de vedere, In orice caz un echipament complet pt cal si calaret atat in stilul Englez cat si sin stilul Western este destul de costisitor, si daca nu este intretinut se distruge foarte repede, asa ca aviz amatorilor !!! :P

si 5. TIMP: lucrul care dupa mine este cel mai important!!!
Daca aveti cal in grajd, acesta trebuie tesalat de prefrinta zilnic pentru a-i mentine blana sanatoasa si lucioasa, el trebuie sa aiba un spatiu ingradit unde sa fie lasat liber in fiecare zi in cazul in care nu este calarit in acea zi. Si nu in ultimul rand sa nu uitam ca, caii sunt animale sociale si carora nu le place sa traiasca singuri, si deci ar trebui sa aveti si companie pentru el in cazul in care nu interactionati cu el zilnic.