Pentru Haiduci!




marți, 29 decembrie 2009

Castelul Lapusna (viitor refugiu al haiducilor)

"Castelul Lapusna este situat la o altitudine de 815m, in comunca Ibanesti, sat Lapusna, la 70 km de Targu Mures, intr-o zona muntoasa deosebita. Castelul se afla la 45 de km de Reghin, in Muntii Gurghiului, pe valea cu acelasi nume.

Constructia castelului a fost realizata in anii 1925-1926. El a apartinut regilor Romaniei (Ferdinand, Carol al 2-lea si Mihai I) pana in anul 1949.

Dupa nationalizarea din anul 1949, Castelul a fost trecut in proprietatea statului, in administrarea comunei Ibanesti, in raza administrativa a careia era situat. Acesta, mai ales in anii in care la conducerea statului s-a aflat Nicolae Ceausescu a functionat sub forma de “Casa Prezidentiala”, in functiunea de “Castel de Vanatoare”, pentru cadrul cu functii inalte din anturajul conducerii comuniste. Au vanat aici Hrusciov, Tito , Jivcov cu ocazia discutiilor diplomatice si mai ales cu prilejul chefurilor de dupa."

Am vizitat si eu saptamana trecuta acest monument romanesc si pot spune cu mandrie ca merita sa fie facut cunoscut. Este o opera de arta care impresioneaza atat prin maretia cat si prin splendoarea , arhitectura si operele prezente.
Cuvintele in astfel de cazuri sunt de prisos, va las alaturi de pozele facute sa va face-ti singuri o parere. Enjoy!

Un comentariu:

  1. Castelul nu mai este in proprietatea statului. Este proprietatea SC GRAND SA - Targu Mures.

    RăspundețiȘtergere