Pentru Haiduci!




duminică, 24 mai 2009

INFO: Pasaport pentru cabaline


Contrar credintelor noastre, in aceasta categorie CALUL este tratat mai "superior" decat restul animalelor(Caini, pisici, etc.) doarece pentru cabaine pasaportul este obligatoriu indiferent de exemplar si proprietar!!!

Odata cu aderarea Romaniei la U.E. (Uniunea Europeana) a urmat si modernizarea legislatiei zootehnice cu privire la eliberarea pasaportului pentru fiecare ecvideu.
Eliberarea pasaportului pentru fiecare ecvideu se face pe baza actului normativ armonizat de la legislatia U.E., respectiv Ordinul privind aprobarea Procedurii si modul de identificare si inregistrare a ecvidelor-emitent MAPDR cu nr.502/20 iulie 2006 si ANSVSA, cu nr. 3311/27 iulie 2006.
Pasaportul este un act oficial, un fel de "carte de indentitate" sau "buletin", si este eliberat de autoritatea zootehnica, respectiv, la noi in tara de catre Unitatea pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie.
Pasaportul se elibereaza (teoretic) la solicitarea scrisa a proprietarului in termen de 30 de zile(practic, astepti mai bine de jumatate de an pana il ai in mana!!!) de la data identificarii si inregistrarii ecvidelui.
Fiecare proprietar este obligat prin lege de a solicita eliberarea pasaportului pana la 30 iunie 2008 (dar cum nici o lege de la noi din tara nu este respectata, normal, ca nici aceasta nu a fost, si astfel ne aflam astazi, 24.05.2009, departe de a avea pasapoarte la toti caii existenti in Romania) pentru toate ecvidele detinute indiferent de varsta. Pasaportul pentru ecvide este obligatoriu si asigura foarte multe avantaje(da pentru cei bogati). Atesta originea ecvidelui (pedigreu) (si pentru cei care au cal de rasa, dar nu au bani sa isi inventeze pedigre-ul caii sunt metisi), proprietatea si crescatorul ecvidelui, calitatea zootehnica(asta cum e ? ca in pasaportul meu nu am gasit, si nici nu tin minte sa imi fi analizat calul si sa ii fi dat calificative in functie de "calitate"??nu stiu...) si starea sanitar veterinara (macar asta o fac regular, si corect). Asigura dreptul la vanzare, folosire la reproductie, de a participa la expozitii si a beneficia de sprijin financiar(panuiesc ca pentru cei de rasa pura).

(asta ne spune domnul drd.ing.zoo.exp. SUBA KALMAN, comantat de eu in persoana)

P.S.: daca aveti alte intrebari legate de pasaportul necesar cabalinelor puteti intreba, mai am multiple informati cu referile la el (export, moarte, schimbare proprietar)

5 comentarii:

  1. Suba Kalman nu mai e director, a fost schimbat cu un inginer din Tarnaveni..
    Ana sa stii ca ai dreptate in privinta ca stai si astepti mult si bine pana ai pasaportul in mana...Marius inca nu are nici unul, si are 17 cai. Nu pentru ca nu a umblat dupa ele...
    Iar cu metisul nu stiu ce sa zic, sunt 100% de acord ca nu e corect ca sa nu fie recunoscuti ca si cai de rasa, dar daca ne gandim altfel...Ei nu au de unde sa stie cine e mama si tata la cai, doar daca nu au "asistat" la fatare..Si eu pot sa zic ca XXYY, calul meu e Andaluz, doar ca seamana si incolo e lipitan, sau orice altceva... Nu e chiar asa. Un cal de rasa nu e la valoarea unui caine de rasa, e mult mai greu cu ei. Gandeste-te cate iti trebuie sa scoti un caine din tara, si cat ai de umblat, daca vrei sa scoti un cal.. Nu e corect dar e logic..

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, dar daca am avea SPECIALISTI in tara atunci ar fi corect sa vina, sa il evalueze si sa suna ,DA, il incadram la rasa XXYY, fara pedigree sau statut de sange pur...

    RăspundețiȘtergere
  3. Inteleg draga, ce vrei sa zici, dar asa ceva nu exista, nu e ca la caini sau la pisici..Si nu numai in Romania e asa, asa e peste tot...

    Asta nu inseamna ca sunt de acord, normal ca nu!!! Sper ca nu te superi, eu incerc sa gandesc ca unu de acolo sus, care ia hotarari in privinta asta. Mai ales ca, caii cu pedigree iau bani, si iti dai seama ca nu vin ei la calul tau si: "Da e PSE(de ex), hai sa-ti dau 100 de euro pe luna"...
    Nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. eh, normal, nici nu ma gandeam ca au dc sa dea bani si la caii care ar intra in categoria asta...si nici nu mi se pare ca ar trebui declarati Rasa Pura. Numai ca ar trebuii macar incadrati in standardele unei rase, ca la expozitii ca cea de la Hodosha sa ii poate juriza cum trebuie, dupa rase asemanatoare nu Semi-grei de 1500kg cu altii de calarie de 350kg doar pentru ca sunt trecuti metisi, nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. aia e altceva, aici sunt de acord

    RăspundețiȘtergere