Pentru Haiduci!




duminică, 4 martie 2012

Boxe vs. Libertate

  Chiar si in Romania, acum, incep sa se contureze doua sfere diferite ale sportului ecvestru, si anume: calaria de performanta si cea de exterior. Cele doua prezinta la prima vedere caractere diferite, dar cunoscatorii stiu ca baza de pornire este aceeasi.
  Sportul ecvestru, indiferent de fel si scop porneste de la aceeasi premisa: DRAGOSTEA SI PASIUNEA PENTRU CAI! Primul contact cu calul este pentru majoritatea piatra de temelie a relatiei ce urmeaza, o relatie unica, bazata pe cele mai puternice sentimente: incredere, respect si devotament. Majoritatea celor care au parte de aceastra prima intalnire ajung proprietari, mai devreme sau mai tarziu.
  Cam de aici incepe diferenta, in functie de preferintele si pasiunile fiecaruia, batalia natura vs. competitie, si de aici de obicei incep si neintelegerile.
  Sportul de performanta este chiar si la noi dezvoltat. Concursurile de obstacole, Proba completa, Cross country, Atelaje, etc. au loc in toata tara si au parte de multiplii participanti.
  Caii din cadrul acestei ramuri sunt de obicei cai de rasa, inalti, ingrijiti, dresati, antrenati si cazati in boxe. Sunt scosi in fiecare zi de catre proprietar sau antrenor, cateva ore, "lucrati" si pusi la loc ca bibelourile. Ei sunt iubiti, dar deseori se transforma in obiectul care duce la castig si isi pierd caracteristica de animale de companie. E ceva normal, in ei se investesc multi bani, timp si ambitie.
  Totusi sa nu uitam ca stramosii acestor cai au fost liberi, au alergat pe pasuni, au stat in ploaie si in frig, au mancat iarba de sub stratul de nea asezat in fiecare iarna; si toate acestea i-au adus pana aici, i-au facut ceea ce sunt astazi.
  Calaria de exterior se afla la polul opus, in general cei care o practica sunt cei pasionati dar mai putin "scoliti in arta ecvestra". Caii sunt de orice fel, traseul e oriunde, destinatia e oricare. Aici nu exista riscul ca animalul sa devina obiect in lupta cu celebritatea. El reprezinta si are parte de LIBERTATE!
  In schimb, acest sport deschide calea oricui isi doreste un cal, sa il aiba si sa il foloseasca dupa bunul lui plac; evident de aici pornesc si problemele. Mai exact lipsa de experienta calare si in abordarea cailor a acestor " proprietari si calareti de peste noapte" duce in cele mai multe cazuri la abuzarea cailor.

   In concluzie, ambele parti au "+"-uri si "-"-uri, iar daca am invata sa le combinam, cum prea putini dintre noi am reusit, cu siguranta caii ar avea de castigat.

 Daca de la iubirea pentru cai porneste totul, eu spun ca acolo ar trebui sa se si incheie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu