Pentru Haiduci!




vineri, 3 aprilie 2009

Cu ajutorul cailor...



Terapia cu ajutorul cailor( scris de Radu Madalina)
Probabil ca putini dintre noi se gandesc la faptul ca activitatile cotidiene in care se foloseste calul pot fi considerate veriile terapii. Apropierea, ingrijirea si lucrul cu acest animal pot produce ameliorari semnificative sau chiar vindecari in multe patologii.

Calul poate fi considerat un remediu terapeutic fizic, psihic si relational, datorita calitatilor sale: nobletea, puterea, grandoarea, dar si blandetea, caldura, vitalitatea. Relatia silita intre acesta si om este legata mai mult de simturi decat de inteligenta si ea apare in urma atingerii, a cunoasterii si a miscarii impreuna cu animalul.
Nu intamplator, terapia ecvestra sau reeducarea prin echitatie\", cum mai este denumita aceasta terapie, se situeaza printre cele mai eficiente tehnici de zooterapie, aplicate ca atare in multe tari.

La noi in tara s-au infiintat centre de echitatie in numeroase zone rurale, unde cei de la oras se pot bucura de o asemenea modalitate de agrement si tratament.
Din anul 1970, in Germania exista un centru propriu pentru practicarea acestei terapii, iar in intreaga tara functioneaza circa 1.100 de hipoterapeuti, care trateaza pacienti cu cele mai diverse diagnostice.

Aceasta practica medicala este utilizata de catre psiho-terapeuti, obiectivul vizat reprezentandu-l reeducarea psihomotorie a pacientilor prin silirea unui mod de comunicare si a unei relatii de incredere cu animalul.

Calaria ii ajuta pe cei care o practica sa se relaxeze, sa scape de tensiunile nerase si sa-si refaca cu usurinta echilibrul psihic.
Prin hipoterapie se poate ameliora concentrarea si coordonarea copiilor hiperactivi.


Exista trei aplicatii ale terapiei ecvestre:
- hipoterapia, tehnica folosita in fizioterapie, utilizeaza drept agent terapeutic pasul calului. Pacientul nu trebuie sa execute anumite miscari in sa, ci doar sa se acomodeze cu acelea procate de deplasarea calului;
- echitatia adaptata, practicata de persoanele cu handicap fizic si mental, utilizeaza deopotriva saltul, acrobatiile, dresajul, atelajul s.a.m.d. ;
- reeducarea prin echitatie este o practica motrice, afectiva si cerebrala.

Urcatul in sa si calaritul nu reprezinta doar un scop in sine, caci spatiu! terapeutic inglobeaza lucrul cu calul privit in toata complexitatea sa.

Avandu-se in vedere potentialul si handicapurile calaretului-pacient, se mizeaza atat pe placerea deplasarii pe spatele calului, cat si pe silizarea in fizic, psihic, relational si afectiv.In aceasta metoda terapeutica speciala, calul reprezinta blandetea, caldura, leganarea, el induce sentimentul de securitate necesar si suficient intelegerii spatiului si timpului real, nereperate pana in acel moment de pacient. Totodata, calul incita la silirea unei relatii si obliga la trecerea catre un statut de independenta in mod instinctiv, fara imperative, fara inducerea fricii, a nemultumirilor sau a sentimentului de frustrare.

Actiunile concrete, pe cele trei uri (fizic, psihic si rational), care se produc prin aceasta terapie pot fi delimitate astfel:
- in fizic - efect tonic global (la pas functioneaza 300 de muschi), sincronizarea miscarilor, adaptarea corpului pentru mentinerea echilibrului, coordonarea membrelor superioare cu cele inferioare;
- in psihic - contactul corporal om-cal trezeste sentimentele, constiinta propriei existente, siguranta dobandita prin ritm (pasul calului);
- in relational - autenticitatea relatiei calaret-cal, relationare neconditionata, acceptata fara a se astepta vreo recompensa.

Terapia ecvestra se adreseaza deopotriva copiilor si adultilor care sufera de diverse afectiuni:
- fizice - infirmitati motrice cerebrale, infirmitati congenitale, accidentale, deficiente senzoriale;
- psihice - nevroze, psihoze, dificultati comportamentale, depresii, angoase;
- relationale - tulburari de caracter.

Dupa rezultatele obtinute pana in prezent, se preconizeaza ca terapiile cu animale r cunoaste o dezltare mai accentuata in viitor, dat fiind faptul ca prin folosirea lor se poate ajunge la o reducere substantiala a consumului de medicamente de sinteza.
Pentru multi oameni, pisicile, cainii, caii au devenit membri cu drepturi depline in familie, prezenta lor obli-gandu-ne sa fim mai activi, mai prietenosi si mai responsabili. Dragostea lor totala si neconditionata este extrem de reconfortanta si de benefica si poate avea efecte miraculoase asupra starii noastre de sanatate.

Experimentele si cercetarile efectuate in acest domeniu de catre medici si psihologi, cu rezultate deosebit de farabile, constituie baza stiintifica a zooterapiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu